Dit was de Communitydag van LinksBoven!
De eerste Communitydag van LinksBoven zit erop! Op 29 september kwamen we met zo’n 55 mensen bijeen in Utrecht om elkaar te ontmoeten, onze plannen te bespreken en te praten over belangrijke thema’s. Het was een hele gezellige, leerzame en energieke bijeenkomst! In dit artikel blikken we terug op een geslaagde Communitydag.
De dag begon met een welkomstwoord en een presentatie over LinksBoven en onze plannen voor de komende tijd. De slides van de presentatie kan je hier terugvinden. Daarna gingen we in twee groepen uiteen: voor volksvertegenwoordigers was er een sessie om ervaringen uit te wisselen over idealen in de praktijk. Voor de rest was er een training in organizing (bewegingsopbouw) voor lokale LinksBoven organisers. Als je lokale organiser bent of wil worden en deze gemist hebt, geen zorgen: binnenkort gaan we deze ook online aanbieden.
Toen was het tijd voor wat inhoudelijke verdieping. In twee rondes parallelsessies gingen we in gesprek over de thema’s asiel en migratie, antikapitalisme, degrowth en Palestina. Bij elke sessie gaven een of twee hele inspirerende sprekers wat meer informatie over het onderwerp. Daarna hadden we met elkaar een discussie over hoe dit onderwerp bij onze partijen speelt. Duidelijk was in ieder geval: we zijn hier nog lang niet over uitgepraat en we willen hiermee aan de slag. Hieronder lees je de belangrijkste takeaways van elke sessie.
Migratie. Met onderzoeker Sara van New Neighbours en Iman van de werkgroep Humaan Asiel- en Migratiebeleid. Uit deze sessie nemen we mee dat we kritisch moeten zijn op het huidige migratiebeleid. Kijk daarbij ook naar het vele beschikbare onderzoek naar wat in de praktijk – op basis van mensenrechten – écht werkt. Realistisch migratiebeleid, dus. En luister naar de stemmen van grassroots initiatieven, waar ook ervaringsdeskundigen bij betrokken zijn. Reduceer migratie niet tot de rechtse agenda van asiel en symboolpolitiek, maar zet een eigen agenda! Kansrijk daarbij is om verbindingen te leggen tussen migratie en bijvoorbeeld klimaat, wonen en zorg. Ook goede praktijkvoorbeelden zoals ‘Plan Einstein’ (een asielzoekerscentrum dat alle voorzieningen zoals de huiskamer en Engelse les ook beschikbaar stelt voor mensen in de buurt) kunnen een rol spelen in het vergroten van draagvlak.
Palestina. Met student Tom van de studentenprotesten in Delft, Hoss(an) van BDS Nederland en Peter van WG48 (Palestina-werkgroep). Uit deze sessie kwam naar voren dat we graag zien dat GroenLinks-PvdA steviger stelling durft te nemen op Israël en Palestina. Maar deze kwestie is ook binnen onze partijen gepolariseerd, dus het is een taaie strijd om een koerswijziging teweeg te brengen. WG48 zet zich daarvoor in, onder andere in samenwerking met LinksBoven. Meer contact met bewegingen op straat is kansrijk om onze inzet voor Palestina binnen de partijen te versterken.
Degrowth. Met activist Josefien van Extinction Rebellion en Richard van het wetenschappelijk bureau GroenLinks. We zijn het met elkaar eens dat ‘groene groei’ niet de oplossing is voor de klimaatcrisis. Maar wat dan wel? Als je streeft naar klimaatrechtvaardigheid, begint de oplossing met het erkennen dat ons huidige systeem van koloniaal kapitalisme de oorzaak is. Het rijkere westen heeft door haar koloniale erfenis een grotere verantwoordelijkheid om solidair te zijn met gemeenschappen die al getroffen worden door de klimaatcrisis. GroenLinks-PvdA is voor een groene welzijnseconomie, waarbij we planetaire grenzen stellen. Daarbij is het belangrijk is om ook oog te houden voor de wereld buiten onze landsgrenzen. Decolonise, democratise and decarbonise komt voorbij: het gaat niet alleen om minder Co2-uitstoten, maar ook om democratisering (van de economie) en dekoloniseren. Vooral over dat laatste mag er meer debat zijn binnen de partijen.
Antikapitalisme. Met Elin van de Internationale Socialisten. We voelen ons allemaal antikapitalistisch, maar wat is het alternatief? De kern van het kapitalisme is de uitbuiting van de arbeidersklasse door de kapitalisten. Omdat het systeem drijft op alsmaar meer winst, geeft de kapitalist de arbeider minder geld (in loon) dan wat de arbeider produceert (in waarde). Socialisme wil de ongelijke verhouding tussen kapitalisten en werkenden doorbreken. GroenLinks en PvdA hebben hun wortels in het socialisme, moeten we daar weer (meer) op teruggrijpen? Er moet in ieder geval meer kritische analyse op het kapitalistisch systeem komen. Door te praten over het socialisme, kunnen we de kennis die er al is benutten. En wie weet is het ‘ecosocialisme’ een hapklare ideologie die groen en rood met elkaar verbindt.
Tussen de sessies door was er volop ruimte om met elkaar (door) te praten, een kopje koffie of thee en een vegan brownie of appel te nuttigen. Ook na afloop raakten velen niet met elkaar uit gepraat. De eerste Communitydag smaakt dus zeker naar meer!
Een vervolg komt er zeker, namelijk op zondag 26 januari 2025. Dat lijkt nog wat ver in de toekomst, maar de tijd vliegt voorbij – zeker gezien we in de tussentijd niet stil zullen zitten. De komende tijd gaan we aan de slag met het organiseren van Het Ideologie Gesprek bij afdelingen van PvdA, GroenLinks, de Jonge Socialisten en DWARS (of een combinatie daarvan). Meer informatie over Het Ideologie Gesprek vind je hier. Wil je helpen met het organiseren van Het Ideologie Gesprek? Stuur een e-mail naar contact@linksboven.org, dan nemen we contact met je op.